Huurtoeslag en andere regelingen

Is de huur die je betaalt te hoog in verhouding tot je inkomen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag. Huurtoeslag vraag je aan via belastingdienst.nl/toeslagen. Je kunt ook gratis bellen met de Belastingtelefoon: 0800 0543.  Wil je weten hoeveel toeslag je kunt krijgen? Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken.

Veel gevraagd over Huurtoeslag en andere regelingen

Welke andere regelingen en instanties zijn er die mij kunnen helpen bij betalingsproblemen?

Algemeen

Er zijn verschillende (gemeentelijke) regelingen waar je mogelijk gebruik van kunt maken wanneer er sprake is van betalingsproblemen of te hoge woonlasten.

- woonkostentoeslag 

- Woonlastencompensatiefonds 

- Tilburgs Ondersteuningsfonds 

- gemeentelijke bijdrage energiekosten 

Kijk ook eens op onderstaande websites:

- de website van het Nibud voor meer inzicht in je geldzaken

- zelf je schulden regelen 

De huur van mijn woning verandert. Hoe wordt de huurtoeslag aangepast?

Algemeen

Wij geven maandelijks de huurprijzen door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst past dan jouw huurtoeslag aan. Je hoeft daar niets voor te doen.

Let op: de Belastingdienst past de huurtoeslag niet direct aan. Dit gebeurt pas het jaar daarna als zij de definitieve beschikking opmaken. Je krijgt dan het te weinig ontvangen bedrag alsnog. Of je moet eventueel geld terugbetalen. Als je wilt dat de Belastingdienst het bedrag direct aanpast, moet je dit zelf doorgeven via belastingdienst.nl/toeslagen.

Je kunt ook bellen met de Belastingtelefoon via 0800 0543.

Hoe weet ik of ik recht heb op huurtoeslag?

Algemeen

Informatie hierover vind je op belastingdienst.nl/toeslagen. Daar kun je ook een proefberekening maken.

Kan ik hulp krijgen bij het aanvragen van mijn huurtoeslag?

Algemeen

Je kunt hiervoor contact opnemen met de Belastingtelefoon via 0800 0543.

Wat gebeurt er met mijn huurtoeslag wanneer ik verhuis?

Algemeen

Ontvang je huurtoeslag? Dan is het belangrijk dat je op het goede adres staat ingeschreven. Het is ook van belang dat je jouw verhuizing op tijd meldt bij de (nieuwe) gemeente. Ga je in een ander huurhuis wonen? Geef dan jouw nieuwe huur aan de Belastingdienst door. Zo voorkom je dat je huurtoeslag wordt stopgezet.

Verhuis je naar een woning waarvoor je geen toeslag kunt krijgen? Zoals een koopwoning of een woning in het buitenland? Zet je huurtoeslag dan stop. Geef je wijzigingen door op belastingdienst.nl/toeslagen. Je kunt ook bellen met de Belastingtelefoon via 0800 0543.

Wat is de toeslaghuur, rekenhuur of subsidiabele huur?

Algemeen

De toeslaghuur, rekenhuur of subsidiabele huur is het bedrag waarover de Belastingdienst de huurtoeslag berekent. De rekenhuur bestaat uit de kale huur plus de servicekosten.

Er wijzigt iets in mijn situatie en dat heeft invloed op de hoogte van mijn huurtoeslag. Hoe geef ik deze wijzigingen door?

Algemeen

Zijn er veranderingen in de samenstelling van je gezin? Of verandert jouw inkomen of dat van je medehuurder? Geef dit dan zo snel mogelijk door op belastingdienst.nl/toeslagen. Je kunt ook bellen met de Belastingtelefoon via 0800 0543.

Welke gegevens heb ik nodig om huurtoeslag aan te vragen?

Algemeen

Een actieve berichtenbox van DigiD, een huurspecificatie, het jaarinkomen van jezelf en/of je partner.