Regelen bij verhuizen

Bij een verhuizing komt veel kijken. De meeste informatie hierover vind je hieronder in de meest gestelde vragen. 

Veel gevraagd over Regelen bij verhuizen

Wat gebeurt er met mijn huurtoeslag wanneer ik verhuis?

Algemeen

Het is belangrijk dat je op het goede adres staat ingeschreven. Het is ook van belang dat je jouw verhuizing op tijd meldt bij de (nieuwe) gemeente. Ga je in een andere huurwoning wonen? Geef dan jouw nieuwe huur aan de Belastingdienst door. Zo voorkom je dat jouw huurtoeslag wordt stopgezet.

Let op dat je maar voor 1 woning huurtoeslag kunt krijgen. Verhuis je naar een woning waarvoor je geen toeslag kunt krijgen? Zoals een koopwoning of een woning in het buitenland? Zet je huurtoeslag dan stop. Je kunt de wijzigingen doorgeven op belastingdienst.nl/toeslagen.

Ik ga verhuizen. Moet ik de meterstanden doorgeven van gas, water en elektriciteit?

Algemeen

Heb je nog analoge meters? Dan moet je de verhuisdatum en meterstanden doorgeven aan je water- en energieleverancier. Steeds meer gas- en elektriciteitsmeters zijn "slimme meters". Heb je slimme meters? Dan hoef je alleen de laatste huurdag aan je energieleverancier door te geven. In dat geval lezen ze op die dag op afstand de meterstanden uit.

Bij een aantal woningen zijn er geen watermeters per adres aanwezig, maar per groep woningen. Dan is doorgeven niet nodig. Vergeet je ook vooral niet de bedrijven waarbij je een contract hebt voor telefoon, TV en internet op de hoogte te brengen?

Ik heb zelf geklust in mijn woning. Nu ga ik verhuizen. Krijg ik een vergoeding voor de aanpassing?

Algemeen

In een paar gevallen krijg je bij het verlaten van de woning een vergoeding voor de door jou uitgevoerde woningaanpassing. Bij de vaststelling van de vergoeding, controleren we de technische staat van de woning. Jouw woning en de aanpassingen moeten voldoen aan een minimaal kwaliteitsniveau.

Kosten voor noodzakelijke reparaties worden op de vergoeding in mindering gebracht.

Ik ga verhuizen. Moet ik dit doorgeven aan de gemeente?

Algemeen

Ja, als je verhuist moet je bij de gemeente doorgeven waar je gaat wonen. Dit kun je online regelen via hun website. Je kunt je verhuizing doorgeven vanaf 4 weken vóór de verhuisdatum tot uiterlijk 5 dagen erna. Je verhuizing wordt dan verwerkt in de Basisregistratie Personen (BRP).

Ik ga verhuizen. Moet ik dit doorgeven aan mijn inboedelverzekeraar?

Algemeen

Ja, geef je verhuizing op tijd door aan je verzekeraar. Vraag na of je inboedel tijdens de verhuizing verzekerd is. Dit is niet bij alle verzekeraars het geval. Dat hangt af van je polis.

Ik ga verhuizen. Moet ik dit melden bij de Belastingdienst?

Algemeen

Als je via de gemeente je verhuizing doorgeeft, dan wordt dit doorgegeven aan de Belastingdienst. Toeslagen zoals huurtoeslag worden niet automatisch overgezet, dit moet je zelf via de Belastingdienst regelen: belastingdienst.nl/toeslagen.