Huurcommissie en de geschillencommissie

Veel gevraagd over Huurcommissie en de geschillencommissie

Met welke meningsverschillen kan ik terecht bij de Huurcommissie?

Algemeen

Ben je het niet eens met de (nieuwe) huurprijs of het onderhoud van jouw woning? Of ben je het niet eens met de servicekosten? En komen wij er samen niet uit? Dan kun je hulp inschakelen van de Huurcommissie en ze vragen een uitspraak te doen.

Als je een meningsverschil voorlegt aan de Huurcommissie dan kost dat geld.
Iedereen moet zich houden aan de uitspraak van de Huurcommissie. Op huurcommissie vind je alle informatie.

Wat is de geschillencommissie?

Algemeen

Wanneer je een klacht bij TBV Wonen of Woning in Zicht hebt ingediend en je bent het niet eens met het antwoord of hoe je bent behandeld, dan kun je de klacht doorsturen naar de geschillencommissie woningcorporaties regio Midden-Brabrant.

Meer informatie over de werkwijze van de geschillencommissie en de voorwaarden om een klacht door te sturen vind je hier.

Let op: geschillen over huurprijs, huurverhoging, servicekosten en onderhoud kun je indienen bij de huurcommissie en niet bij de geschillencommissie.

Ik heb een vrije sector woning. Kan ik ook terecht bij de Huurcommissie voor het toetsen van mijn huurprijs?

Algemeen

De Huurcommissie kan alleen in de eerste 6 maanden van jouw huurcontract de huurprijs en de onderhoudsstaat van de woning voor je controleren. Dit heet een toets aanvangshuurprijs. Op huurcommissie vind je meer informatie.

Waarvoor kan ik naar de Huurcommissie en wanneer kan ik naar de kantonrechter?

Algemeen

In bepaalde gevallen kun je eerst naar de Huurcommissie en dan pas naar de kantonrechter. Meer informatie hierover vind je hier.

Wat kun je als huurder doen als de woning gebreken heeft?

Algemeen

Als jouw woning gebreken heeft en wij lossen deze niet op dan kun je naar de Huurcommissie of de kantonrechter. Meer informatie hierover vind je hier.

Hoe weet ik of ik niet te veel huur betaal?

Algemeen

Je kunt de maximale redelijke huurprijs van jouw woning berekenen op de website van de Huurcommissie: huurcommissie. Hiervoor heb je onder andere de WOZ-waarde en de oppervlakten van de verschillende ruimten in je woning nodig.