Asbest

In oudere woningen kan nog asbest zitten. Bijvoorbeeld als isolatiemateriaal, in de schoorsteen, achter de cv-ketel of in de betonnen behuizing van leidingen. Asbest kan geen kwaad, zolang je er niet aan komt en zeker niet in boort.

Sinds 1994 is asbest verboden. In Nederland hebben we strenge regels voor asbest. Natuurlijk houden wij ons aan deze regels. Als asbest gevaar oplevert voor de gezondheid, laten wij het direct verwijderen. Op de website van de Rijksoverheid staat uitgebreide informatie over asbest in woningen.

Veel gevraagd over Asbest

Wat doen jullie als er in mijn woning misschien asbest zit?

Algemeen

Zolang je er niet in boort, zaagt, het scheurt of breekt, is asbest niet gevaarlijk. Als je dat wel doet, kunnen er vezels vrijkomen die gevaarlijk zijn als je ze inademt. Zolang je het asbesthoudende materiaal met rust laat, is er dus niets aan de hand. Is je woning na 1993 gebouwd? Dan is er tijdens de bouw geen asbest gebruikt.

Hoe kan ik asbest herkennen?

Algemeen

Asbest herkennen is lastig. Asbest zelf is wit, blauw of bruin. Maar het materiaal waarin het verwerkt is, kan allerlei kleuren hebben. Alle asbesthoudende producten hebben een vezelige structuur, maar dat kun je vaak moeilijk zien.

Wil je meer weten over asbest en waar het kan zitten? Op www.milieucentraal.nl vind je handige informatie.

Wat is asbest?

Algemeen

Asbest werd veel in de bouw gebruikt. Het was sterk, brandwerend, isolerend en makkelijk te verwerken. Pas later werd bekend dat je ziek kunt worden als je losgeraakte asbestvezels inademt. Daarom staat in de wet dat asbest vanaf 1994 niet meer gebruikt mag worden.

Er zijn twee soorten asbest:
- Hechtgebonden asbest: de asbestvezels zitten stevig in een basismateriaal, bijvoorbeeld golfplaat van asbestcement. Hechtgebonden asbest is niet gevaarlijk. Maar als je hechtgebonden asbest beschadigt, bewerkt of sloopt, kunnen gevaarlijke vezels vrijkomen. Daarom zijn er strenge regels die dit soort klussen verbieden.
- Losgebonden asbest: de asbestvezels zitten niet vast in een basismateriaal en kunnen dus makkelijker losraken als je boort, zaagt, schuurt of sloopt. Voor zover we weten zit er in onze woningen geen losgebonden asbest.

Is asbest gevaarlijk?

Algemeen

Zolang je er niet in boort, zaagt, scheurt of breekt, is asbest niet gevaarlijk. Als je dat wel doet, kunnen er vezels vrijkomen die gevaarlijk zijn als je ze inademt.

Zolang je het asbesthoudende materiaal met rust laat, is er dus niets aan de hand.

Hoe ga ik veilig om met asbest in mijn woning?

Algemeen

Om je gezondheid niet in gevaar te brengen mag je asbest niet bewerken: niet in boren, schuren, breken of verwijderen. Dit geldt ook voor asbesthoudend vloerzeil en golfplaten.

Neem altijd contact met ons op als je asbest wilt laten verwijderen.