Sociale huur

Wij bieden onze beschikbare sociale huurwoningen aan op woninginzicht.nl. Op deze website vind je ook het aanbod van andere corporaties in de regio Midden-Brabant. Om te kunnen reageren moet je ingeschreven staan als woningzoekende bij Woning in Zicht. Meer informatie vind je hieronder in de veelgestelde vragen.

Veel gevraagd over Sociale huur

Hoe lang duurt het voordat ik een huurwoning krijg?

Algemeen

Dat is moeilijk te zeggen. Dat hangt onder andere af van jouw inschrijfduur, in welke straat je wilt wonen of welk type woning je zoekt. Het hangt ook af van de manier waarop we de woning aanbieden. Bieden wij bijvoorbeeld de woning aan via loting dan heeft iedere kandidaat evenveel kans.

Ik wil een sociale huurwoning huren. Kan dat?

Algemeen

Je kunt niet zomaar elke sociale huurwoning krijgen. Bij toewijzing van een sociale huurwoning kijken we naar het totale inkomen van het hele gezin of andere inwonenden. Dit noemen wij het verzamelinkomen. Wij kijken ook naar de grootte van het huishouden. Dat zijn alle verhuizende personen, ook kinderen. Dit samen bepaalt op welke woningen je kunt reageren. Wij kijken hierbij naar de actuele wetgeving. De maximale huur en het maximale inkomen voor sociale huurwoningen veranderen ieder jaar. Wanneer je inlogt op woninginzicht.nl, zie je automatisch alleen die woningen die passen bij jouw inkomensgroep. Let op: zorg ervoor dat de gegevens over jouw inkomen (én dat van een eventuele partner) en huishoudgrootte altijd kloppen. Als bij controle blijkt dat je gegevens niet kloppen, dan kunnen we je de woning niet aanbieden.

Kan ik reageren op een sociale huurwoning?

Algemeen

Je kunt alleen reageren op woningen die passen bij jouw inkomensgroep. Jouw inkomen, de grootte van je huishouden en je leeftijd bepalen in welke inkomensgroep je valt en op welke woningen je kunt reageren. Wanneer je inlogt op woninginzicht.nl, zie je automatisch alleen die woningen die passen bij jouw inkomensgroep.

Let op: zorg ervoor dat de gegevens over jouw inkomen (én dat van een eventuele partner) en huishoudgrootte altijd kloppen. Als bij controle blijkt dat je gegevens niet kloppen, kunnen we je de woning niet aanbieden.

Hoe worden de sociale huurwoningen op Woning in Zicht aangeboden?

Algemeen

De woningen op woninginzicht.nl worden op vier manieren aangeboden:

1. Inschrijfduur: de woning wordt aangeboden op basis van opgebouwde inschrijfduur. Hoe langer je staat ingeschreven, hoe hoger je op de lijst komt te staan. Je moet ook voldoen aan de gestelde voorwaarden.

2. Lotingmodel: je kunt via het lotingmodel reageren zonder opgebouwde inschrijfduur. Iedereen maakt evenveel kans. Je moet ook voldoen aan de gestelde voorwaarden.

3. Eerste reageerder: wie als eerste op de geadverteerde woning reageert, komt als eerste in aanmerking. 

4. Snelle reageerder: de computer loot onder alle geïnteresseerden die binnen 15 minuten op de geadverteerde woning reageren. Reageer je na 15 minuten dan krijg je een plaats op volgorde van het moment van reageren. Sommige woningen komen niet op Woning in Zicht te staan. Deze worden direct bemiddeld, bijvoorbeeld in urgente situaties.

Wat is een sociale huurwoning?

Algemeen

Sociale huurwoningen zijn woningen met een begrensde huur waarvoor je meestal huurtoeslag krijgt.

Doordat een sociale huurwoning aan allerlei regels moet voldoen, zijn deze meestal betaalbaar voor mensen met een lager inkomen. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie