Huurbevriezing bedreigt woningbouw en verduurzaming – huurders en woningzoekenden betalen de prijs
Caroline Timmermans, bestuurder WonenBreburg - namens de Tilburgse woningcorporaties - beaamt wat eerder de voorzitter van Aedes al aangaf; 'Het bevriezen van de huren bij woningcorporaties klinkt misschien sympathiek, maar de gevolgen zijn desastreus. Het legt een bom onder de afspraken die corporaties met het kabinet maakten om honderdduizenden woningen te bouwen en te verduurzamen. Zonder huurverhoging in 2025 en 2026 verdampt maar liefst € 47,5 miljard aan investeringscapaciteit tot 2030. Dit betekent dat de nieuwbouw van 170.000 huurwoningen niet door kan gaan, terwijl daar zoveel mensen op zitten te wachten. Of er kunnen 1,4 miljoen woningen minder verduurzaamd worden. Deze plannen laten huurders én woningzoekenden in de vrieskou staan.'
Voor Tilburg betekent dit omgerekend, uitgaande dat Tilburg ca 1,2% van de sector is, bij benadering om 600 mio minder investeringsruimte, dus 2000 minder woningen of 17.000 minder woningen verduurzamen.
De drie woningcorporaties Tiwos, TBV Wonen en WonenBreburg investeren volop in de stad. We zijn op dit moment bezig een kleine 1000 woningen te bouwen, op 17 locaties in de stad. Onlangs maakten we gezamenlijk afspraken in het Convenant Wonen 2025-2029. Hierin legden we grote ambities vast op het gebied van nieuwbouw en verduurzaming. Zo hebben we de ambitie om tot 2029 3000 nieuwe betaalbare woningen gaan bouwen. En dat is hartstikke nodig. Met het bevriezen van de huurprijzen zijn de gemaakte afspraken onhaalbaar. Zonder deze inkomsten kunnen we minder investeren in de stad en in een thuis voor onze huurders nu en in de toekomst.
Verhogen van de huurtoeslag is veel gerichter en effectiever omdat het bij de huurders terecht komt die het nodig hebben. Huurbevriezing helpt huurders nauwelijks: de huurtoeslag daalt mee en het grootste deel van het voordeel vloeit terug naar de staatskas. Ondertussen loopt het onderhoud terug, stijgen de energielasten, en blijft nieuwbouw uit.
Zonder ruimte voor verantwoorde huurverhogingen zetten we het hele volkshuisvestingsbeleid in de ijskast. De prijs daarvoor betalen de mensen die nú dringend een woning nodig hebben en de huurders die wachten op verduurzaming van hun thuis.