Zorgt bezwaar maken tegen WOZ-waarde voor huurverlaging?

Misschien heb je iets gehoord over het maken van bezwaar bij de gemeente tegen de vaststelling van de WOZ-waarde van je huurwoning. Dit zou volgens de Woonbond kunnen zorgen voor een verlaging van je huurprijs. Misschien vraag jij je af of het voor jou ook iets kan opleveren. Hieronder leggen we uit hoe je dit kunt inschatten en wat je zelf kunt doen.

Wij verwachten dat bezwaar maken voor de meeste huurders niets oplevert

Dat komt doordat wij onze woningen gemiddeld verhuren voor 70% van de prijs die we maximaal mogen vragen (de maximale huurprijs). Bij een lagere WOZ-waarde zou het kunnen dat deze maximale huurprijs voor jouw woning wel daalt. Maar als de werkelijke huurprijs (dat wat je echt aan ons betaalt) al lager was, levert dit jou niets op.
Het zou jou alleen iets opleveren als de WOZ-waarde zó veel lager wordt, dat je maximale huurprijs lager wordt dan wat je nu werkelijk aan ons betaalt. Wij denken dat die kans klein is.

Maak eerst een schatting zelf of bezwaar maken voor jou zin heeft

Ons advies is om niet zomaar bezwaar te maken bij de gemeente. Maak eerst zelf een inschatting of een bezwaar maken zin heeft. Dat doe je zo:
• Kijk op Mijn TBV Wonen wat je maximale huurprijs is en wat je werkelijke huurprijs is.
• Als je werkelijke huurprijs een stuk lager ligt dan de maximale huurprijs, heeft bezwaar maken waarschijnlijk geen zin. Dit zal voor bijna alle huurders gelden.
• Is je werkelijke huurprijs (bijna) gelijk aan de maximale huurprijs? Dan heeft bezwaar maken misschien wél zin voor jou.
• Twijfel je na het maken van een algemene inschatting? Dan kun je proberen om het zelf preciezer na te rekenen met informatie en de huurprijscheck van de Huurcommissie.
TBV Wonen kan dit niet voor je doen.

Helaas kunnen wij je niet persoonlijk adviseren

De uiteindelijk beslissing ligt bij de gemeente. Wij hebben geen invloed op hun besluit. Helaas kunnen wij ook niet voor persoonlijke situaties vooraf inschatten of bezwaar maken toch zin heeft. Wij kunnen je daarbij niet helpen.

Onnodig bezwaar kost tijd en geld

Denk je dat je in aanmerking komt voor een lagere huur vanwege een lagere WOZ-waarde? Dan kun bezwaar maken bij de gemeente. Maar we adviseren je dus om eerst te controleren of dit zinvol zal zijn. Onnodig bezwaar maken kost jou werk en tijd. En het zorgt er ook voor dat de gemeente veel werk heeft. Dit kost uiteindelijk geld, dat weer door de inwoners van Tilburg betaald wordt.

Meer informatie en bezwaar maken bij gemeente Tilburg

We hopen dat deze informatie je helpt bij het nemen van een beslissing over het maken van bezwaar tegen de WOZ-waarde van je huurwoning.
Meer weten over de WOZ-waarde, gemeentelijke belastingen en bezwaar maken?
Kijk op de website van gemeente Tilburg.